Π.Ο.Λ.: Χορήγηση θερινής άδειας στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ  10-06-2021
Αρ.Πρωτ : 37/2021
Προς: ΥΝΑΝΠ /Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΠ
ΚΟΙΝ: 1. ΥΝΑΝΠ/ Γρ. κ.κ. ΥΝΑΝΠ
            2. ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/Γρ. κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
            3. ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/Γρ. κ.κ. Β΄Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
            4. ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/ΔΚΔ’
            5. ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Θέμα :Χορήγηση θερινής άδειας στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Η Ομοσπονδία μας έχει γίνει δέκτης παραπόνων αλλά και καταγγελιών, συνάδελφων αναφορικά με τη μη χορήγηση καλοκαιρινής άδειας κυρίως αλλά και γενικότερα των οφειλόμενων αδειών.

 

Στον σύγχρονο παγκόσμιο εργασιακό βίο η χορήγηση καλοκαιρινής άδειας αποτελεί "αναφαίρετο δικαίωμα".

 

Σύμφωνα με το ΠΔ Αδειών 80/2015 - ΦΕΚ 153/Α/23-11-2015, για κάθε στέλεχος προβλέπεται χορήγηση θερινής άδειας την περίοδο από 15-06 έως 15-09 ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος το μήνα Απρίλιο και έγκριση αντίστοιχα το μήνα Μάιο.

 

Δυστυχώς όμως σε πολλές υπηρεσίες ,κυρίως σε νησιά, σε πλωτά , αλλά και σε αρκετές λιμενικές αρχές της ηπειρωτικής Ελλάδος οι συνάδελφοι δεν λαμβάνουν ούτε μια μέρα αδείας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Θεωρείται άδικο οι συνάδελφοι να διαχωρίζονται σε αυτούς που «απολαμβάνουν» τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και σε αυτούς που για πολλά έτη δεν μπορούν να λάβουν τις προβλεπόμενες άδειες.

 

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν οφειλόμενες  ημέρες αδειών έως και 5  έτη πριν  ,ενώ  προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια το ότι δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι έχασαν άδεια του έτους 2017 καθώς δεν κατέστη εφικτό να την λάβουν μέχρι και την 31/12/ 20 όπως προέβλεπε η ΩΠ:211057/08-20 Δ/γη ΑΛΣ.ΕΛ.ΑΚΤ

 

Από τη στιγμή που οφείλονται σε συναδέλφους άδειες των ετών 2017 και 2018 γίνεται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά..!!

 

Στα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν και τα οφειλόμενα ρεπό τα οποία προκύπτουν από την υπερεργασία των συνάδελφων πέραν του προβλεπόμενου εβδομαδιαίου ωραρίου.

 

Κάνοντας μια απλή μελέτη κατά την οποία θα συνυπολογιστούν οι απαιτούμενες ώρες εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, ο αριθμός των υπηρετούντων στελεχών , τα νέα σκάφη που δημιουργούν νέες ανάγκες ,οι 1500 νέες οργανικές θέσεις αλλά και ο προβλεπόμενος αριθμός προσλήψεων ανά έτος στα 130 στελέχη ,τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο κοινός νους δεν θα είναι ενθαρρυντικά.

 

Θεωρούμε πως ένα σώμα που έχει γίνει brand name για τη παγκόσμια ασφάλεια θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα βασικά προαπαιτούμενα ενός σύγχρονου μηχανισμού εργασίας που μεταξύ άλλων  είναι και η χορήγηση της προβλεπόμενης άδειας.

 

Κατανοούμε τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και αναγνωρίζουμε τα προβλήματα υποστελέχωσης σε κάποιες υπηρεσίες.Θεωρούμε όμως πως η  χορήγηση  άδειας θα πρέπει να θεσπιστεί, με διαταγή ΑΛΣ-ΕΛ.ΚΤ, ως υποχρεωτική εντός των προβλεπόμενων ανά έτος ημερομηνιών ,ώστε οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών με σωστό προγραμματισμό να παρέχουν στους συναδέλφους τη δυνατότητα καλοκαιρινών διακοπών και ξεκούρασης όπως ακριβώς γίνεται σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη χώρα μας.

 

Η Π.Ο.Λ. είναι υποχρεωμένη να επαναπροσδιορίσει το συνδικαλιστικό διεκδικητικό πλαίσιο στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από μηδενική βάση και η χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών για όλους τους συναδέλφους αποτελεί βασικό της μέλημα

 

. 

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.