Ε. Λιακούλη: «Άδικο το καθεστώς μεταθέσεων των λιμενικών »


 Σε ερώτηση – παρέμβαση προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το προβληματικό και άδικο – σε μεγάλο βαθμό – υφιστάμενο καθεστώς μεταθέσεων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.


Ειδικότερα, στην ερώτηση αναφέρονται οι ελλείψεις και οι παραλείψεις, όχι μόνον νομοτεχνικού χαρακτήρα και τεκμηρίωσης, αλλά κυρίως αυτές που συνεπάγονται την υπονόμευση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της ισονομίας των σχετικών διαδικασιών περί μεταθέσεων. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι τόσο η ίδια η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο τότε αρμόδιος εισηγητής της και νυν Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κατά το παρελθόν, είχαν εκφράσει σχετικές επιφυλάξεις και διαφωνίες ως προς τις επιμέρους διατάξεις. Ωστόσο, σήμερα, ως Κυβέρνηση επιλέγουν να μην συμπεριλάβουν τις ρυθμίσεις αυτές που βελτιώνουν καθοριστικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το σύστημα μεταθέσεων των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος Υπουργός, σκοπίμως, αφενός διατηρούν και ενισχύουν περαιτέρω τις άδικες και μη αναλογικές προβλέψεις που καθιστούν το προσωπικό του λιμενικού σώματος, όμηρο και έρμαιο της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αφετέρου δεν έχουν προβεί καν στη ρύθμιση θεμάτων για τα οποία υπάρχουν ρητές εξουσιοδοτικές διατάξεις από Νόμο 4504/2017, όπως η εξειδίκευση των κοινωνικών κριτηρίων ή η λήψη πρόνοιας για τον μη αποχωρισμό των λιμενικών ανδρών και γυναικών από τα τέκνα τους, όπως ισχύει σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων και όπως επιβάλλουν οι αρχές και  το θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα του παιδιού.


Κλείνοντας, η Λαρισαία βουλευτής μέσω της ερώτησής της, καλείτην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να ακούσουν επιτέλους τις τεκμηριωμένες και στοχευμένες προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και να ανταποκριθούν στο ζητούμενο διάλογο και διαβούλευση με σκοπό τη διόρθωση και βελτίωση του υφιστάμενου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να καταστεί σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο, αντάξιο του επιχειρησιακού έργου που προσφέρει καθημερινά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανά την Ελλάδα» .