Γραμματεία Γυναικών ΠΟΛ: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Τμήματος για την Ισοτιμία των Γυναικών της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ


Έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος για την Ισοτιμία των Γυναικών της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ με την Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ). Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ. Ενώ από την ΠΟΛ παραβρέθηκαν η Χαρούλα Μπέη, η Βερροπούλου Αιμιλία και η Υπεύθυνη της Γραμματείας Γυναικών Νικολέττα Κάκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ) Κολοκοτρώνη 92-94, στον Πειραιά. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν εμβολιασμένοι κατά του Covid-19, ενώ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κορωνοϊού.


Η αντιπροσωπεία των λιμενικών ξεκίνησε κάνοντας μια παρουσίαση για τους λόγους ίδρυσης της Γραμματείας στο πλαίσιο της ΠΟΛ, στις συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ), στη δράση τους ως σήμερα και στα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα.


Η Νικολέττα Κάκα τόνισε ότι οι γυναίκες στο Λιμενικό Σώμα εντάχθηκαν πρώτη φορά το 1980. Μετά από 41 χρόνια αποτελούν το 27% των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Πολλές από αυτές, συνέχισε η Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ, υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης υψηλών απαιτήσεων, όπως Κυβερνήτες και Μηχανικοί σε πλωτά σκάφη, σε επιχειρησιακά κέντρα (ΕΚΣΕΔ, ΚΕΠΙΧ, GRMCC), Λιμενάρχες, Υπολιμενάρχες κ.α. Ταυτόχρονα λόγω του υψηλού, σε πολλές περιπτώσεις, μορφωτικού τους επιπέδου εκπροσωπούν τη χώρα σε συναντήσεις και συμβούλια διεθνών οργανισμών (ICAO, IMO, FRONTEX, COSPAS-SARSAT).


Η Αιμιλία Βερροπούλου μετέφερε την πολυετή εμπειρία της από τα πλωτά σκάφη, όπου υπηρέτησε ως Κυβερνήτης σε καταδιωκτικά σκάφη τύπου LABRO 57 πριν μετατεθεί στην τωρινή της θέση ως διαχειρίστρια από το Κέντρο Αποστολών Δορυφορικών σημάτων του θαλάμου επιχειρήσεων.


Η Χαρούλα Μπέη μετέφερε στη συνάντηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λιμενικοί που υπηρετούν στις Κεντρικές Υπηρεσίες.


Τα ιδιαίτερα προβλήματα των ένστολων γυναικών έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες και τις αδικίες που υφίστανται και οι άνδρες συνάδελφοί τους. Ζητήματα όπως οι αυθαιρεσίες και το απαράδεκτο καθεστώς στις μεταθέσεις, οι μειώσεις αποδοχών των προηγούμενων ετών, τα εμπόδια στην βαθμολογική εξέλιξη των λιμενοφυλάκων, τα οδοιπορικά, η νυχτερινή απασχόληση, το ασφαλιστικό, το επίδομα παραμεθορίου, τα προβλήματα των πληρωμάτων στα πλωτά, η υποστελέχωση, ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, η παραβίαση του ωραρίου κ.α. απασχολούν κι επιβαρύνουν το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ανεξαρτήτου φύλου. Σ’ αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και μια σειρά άλλα.


Η Βιβή Δάγκα παρεμβαίνοντας από πλευράς ΚΚΕ τόνισε ότι οι γυναίκες που υπηρετούν στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, όπως κι όλες οι εργαζόμενες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών Κυβερνήσεων. Με πρόσχημα την ισότητα μεταξύ ανδρών – γυναικών ισοπεδώνουν προς τα κάτω δικαιώματα που οι γυναίκες είχαν κερδίσει εδώ και δεκαετίες. Ενώ για να «χρυσώσουν το χάπι» δίνουν και στους άνδρες μια σειρά από χαμηλού «κόστους» (για τον εργοδότη και το κράτος) δικαιώματα που μέχρι τώρα είχαν μόνο οι γυναίκες. Πίσω από αυτά και τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «ισότητας» κρύβουν σκόπιμα τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες από τη φύση τους και τη μητρότητα, ώστε να πετσοκόψουν κάθε δικαίωμα που έχει κατακτήσει η εργαζόμενη γυναίκα τις προηγούμενες δεκαετίες.


Τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής


Οι εκπρόσωποι της ΠΟΛ συνέχισαν απαριθμώντας μια σειρά από παραδείγματα:


Υφίστανται την απαράδεκτη διάκριση να υπολείπονται των αντρών σε βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη με τη δικαιολογία της στρατιωτικής θητείας. Είναι άλλο ζήτημα ο υπολογισμός της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμος χρόνος κι άλλο ο υπολογισμός ως υπηρεσία στο Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για κατάφωρη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων που νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και την βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη. Σήμερα συμβαίνει, τόνισε η Αιμιλία Βερροπούλου, οι άλλοτε συμμαθητές (σειρές) και χαμηλότεροι σε αρχαιότητα κατά την αποφοίτηση από τη Σχολή συνάδελφοι άνδρες, να υπηρετούν με ανώτερο βαθμό και μισθό από τις συναδέλφισσές τους εξ αιτίας αυτής της διάκρισης. Έχουν προσφύγει δικαστικά αρκετές γυναίκες λιμενικοί για να καταργηθεί αυτή η διάταξη.

Προβλήματα ξεχωριστών χώρων ενδιαίτησης ακόμη και αποχωρητηρίων και αποδυτηρίων συναντώνται σχεδόν παντού στο Λιμενικό Σώμα. Μετά από 40 χρόνια από την πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο Σώμα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί στο σύνολό του. Ακόμη και στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Προβλήματα που επιβαρύνουν πολύπλευρα το οικογενειακό περιβάλλον, όπως η παραβίαση του ωραρίου, οι έκτακτες μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, η μη συνυπηρέτηση συζύγων, η έλλειψη παιδικών κατασκηνώσεων, η οικονομική αιμορραγία όσον αναγκάζονται να υπηρετούν για χρόνια μακριά από το σπίτι τους, απασχολούν έντονα τις γυναίκες λιμενικούς. Όχι μόνο τις μητέρες αλλά κι εκείνες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά.

Η Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών ήδη από τη συγκρότησή της τον Οκτώβρη του 2020 έχει ξεκινήσει μια καταγραφή των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα που υπηρετεί στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Για το προσεχές διάστημα σχεδιάζει τη διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις για την οικογένεια, τα παιδιά, τη νέα λιμενικό. Ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία καλούν όλες τις συναδέλφισσές τους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να στείλουν προτάσεις, απόψεις και καταγγελίες στο mail της ΠΟΛ (info.omospondia@gmail.com).


Το ΚΚΕ θα στηρίξει τη Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΛ

Η Βιβή Δάγκα, εκπροσωπώντας το Τμήμα για την Ισοτιμία της Γυναίκας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις του ΚΚΕ για την ένστολη γυναίκα. Εξήρε την προσπάθεια των συνδικαλιστριών και δεσμεύτηκε να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στην ΠΟΛ, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της.


Τα μέλη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΛ ευχαρίστησαν για τη βοήθεια του ΚΚΕ και την διαχρονική υποστήριξη του συνδικαλισμού στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.


Στο τέλος της συνάντησης η Βιβή Δάγκα παρέδωσε, εκ μέρους του ΚΚΕ, σειρά από τίτλους εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής που έχει επιμεληθεί το ίδιο το Τμήμα για την Ισοτιμία της Γυναίκας. Ενώ για τη βιβλιοθήκη της ΠΟΛ δώρισε το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.