Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για τις μεταθέσεις των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ


Πειραιάς, 16/03/2021

Αριθ. Πρωτ.: 25/2021

 

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό της Ελλάδος 

      κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  Κυριάκο

ΚΟΙΝ:  1. κ. Υ.ΝΑ.Ν.Π.

       2. κ. ΥΦ/Υ.ΝΑ.Ν.Π.

       3. κ. Α/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

       4. Πολιτικούς Συνδυασμούς 

          του Ελληνικού Κοινοβουλίου


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

με μεγάλη μας τιμή και κατόπιν συγκεκριμένων γεγονότων, δράττουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

 

Είμαστε εν ενεργεία στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και παράλληλα με τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα ασχολούμαστε και με τα "κοινά"  του προσωπικού.

 

 Έχουμε ιδρύσει την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) βάσει της 55/2020/14-09-2020 απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου και σήμερα που σας στέλνουμε την επιστολή μας αυτή, αριθμούμε περίπου 700 μέλη με συνεχή αυξητική τάση και τα οποία ανήκουν στις ακόλουθες  πρωτοβάθμιες Ενώσεις:

 

      ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.  ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

      ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

      ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

      ΈΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

      ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

      ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

      ΈΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΟΡΙΝΘΟΥ

      ΈΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ


  Από την πρώτη κιόλας ημέρα συγκρότησής της Π.Ο.Λ. σε Σώμα, ήτοι την 01-10-2020, συναντηθήκαμε με τη Στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενώ απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π.  κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη καθώς και στον ΥΦ/Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Κατσαφάδο Κωνσταντίνο προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για γόνιμο διάλογο και αγαστή συνεργασία, καθώς επίσης και  να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τα στελέχη του Σώματός μας. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  επιτελούν καθήκον υψίστης σημασίας, υπερασπιζόμενοι την ασφάλεια της Πατρίδας μας και τη προστασία των πολιτών ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή.

 

Ωστόσο, δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει καταστεί  εφικτή η πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υ.ΝΑ.Ν.Π.  κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη και με τον ΥΦ/Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Κατσαφάδο Κωνσταντίνο.

 

Επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε την πληθώρα των επιστολών μας προς τον κ. Υ.ΝΑ.Ν.Π.  {έξι 06 συνολικά: 12-10-2020, 29-10-2020, 03-11-2020, 15-12-2020, 31-12-20 & 25-02-2021}  ώστε να επιδείξει  κατανόηση και ενδιαφέρον για το ζήτημα των μεταθέσεων που κυριολεκτικά  «καίει» τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος  και κατ' επέκταση και τις οικογένειές τους. Επιπροσθέτως, αιτηθήκαμε εγγράφως συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και ειδικότερα με τον κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη και τον κ. Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, προκειμένου να παραθέσουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες των συναδέλφων όπως  τα βιώνουμε και τα αφουγκραζόμαστε όλοι μας {τέσσερεις 04 φορές 05-10-2020, 19-11-2020, 07-01-2021 & 01-03-2021}.

                                                                                                                               

Όμως, προς έκπληξη όλων μας, η αντιμετώπιση του κ. Υ.ΝΑ.Ν.Π. προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών  μοιάζει ακατανόητη για τα δεδομένα της Ελληνικής Δημοκρατίας, και είναι εκτός Συνταγματικού πλαισίου καθώς δεν έχει καν δεχτεί να γίνει συνάντηση μαζί μας, υπεκφεύγοντας και φυσικά χωρίς να υπάρξει και οιαδήποτε έγγραφη απάντηση στις προαναφερόμενες επιστολές μας. Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι θεσμικά αποδεκτό.  

 

Βλέποντας τη στάση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. όλο αυτό το χρονικό διάστημα, απευθυνθήκαμε σε πολιτικούς συνδυασμούς του Ελληνικού Κοινοβουλίου (περίπου δέκα φορές) και ειδικότερα: Κίνημα Αλλαγής, Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση, προκειμένου μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου να ενημερωθούμε για τα ερωτήματα που εγγράφως έχουμε θέσει στον κ. Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τα οποία ουδέποτε λάβαμε κάποια απάντηση, παρ’ όλο που αυτά αφορούν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε και συναντήσεις με βουλευτές της Κυβέρνησης οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα μας. 

 

Την 22-01-2021, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.),  κατόπιν  εισηγήσεως  του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Κ.Κ.Ε. και ως θεσμικός εκπρόσωπος των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έδωσε το παρών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου και συζητήθηκε το Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής με θέμα: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.».

 

Με σχετική μας ανακοίνωση την 25-02-2021, τονίσαμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε πρόσφορο και δίκαιο μέσο, προσφεύγοντας ακόμη και στην Ελληνική Δικαιοσύνη αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπίσουμε τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους ώστε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας τα οποία υπονομεύονται από εσκεμμένες παραλείψεις και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό των συνδικαλιστικών φορέων με την επιτηδευμένα επιλεκτική εκπροσώπηση των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών νιώθουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε στα όσα ορίζονται στο νέο Π.Δ. Μεταθέσεων για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία έχουν δημιουργήσει δυσμενές κλίμα στις οικογένειες όλων μας καθώς επίσης και στη κοινωνική και υπηρεσιακή μας ζωή!  

  

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

στη χώρα της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα μας, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί με κανόνες των οποίων η  βάση είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ίση αντιμετώπιση τόσο των εργαζομένων όσο και αυτών που τους εκπροσωπούν, καθώς επίσης και σε μια εποχή όπου απαιτείται από όλους μας η επίδειξη ύψιστης υπευθυνότητας, Σας καλούμε να παρέμβετε ώστε τα αιτήματα των στελεχών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.  να εισακούονται και να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών διεκδικεί την  ισότητα στην εκπροσώπηση, τιμώντας τη ψήφο των συναδέλφων και παραμένουμε όλοι  σταθεροί στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία κάποιοι έδωσαν «αγώνες ζωής» προκειμένου σήμερα οι Έλληνες να μπορούν να εκφράζονται Ελεύθερα και Δημοκρατικά.      

 

                                                                                                      

Με τιμή,

για το Διοικητικό Συμβούλιο


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.