Σε αδιέξοδο τα προβλήματα του Λιμενικού Σταθμού Χώρας Σφακίων

 

  
 Ηράκλειο, 16 Μαΐου 2022 

Αρ. Πρωτ: 14 / 2022

 Προς : 1. Στρατιωτική Ηγεσία και συναρμόδιες Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

(ως αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών) 

2. ΥΝΑΝΠ - Φορείς και Βουλευτές 

  (ως αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών 

3. Μέλη μας

                                                                    Ανακοίνωση

Την 11-05-2022 αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Ένωσης μας μετέβη στο Λιμενικό Σταθμό Χώρας Σφακίων λόγω των σοβαρών προβλημάτων και του αδιέξοδου που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι που Υπηρετούν σε αυτόν με την στέγαση του Λιμενικού Σταθμού, την κακή κατάσταση του μοναδικού επιχειρησιακού μέσου (όχημα τύπου τζιπ) και την κατά 50 % υποστελέχωσης του.

Ομολογουμένως με την άφιξη μας στην Χώρα Σφακίων αντικρίσαμε την Υπηρεσία να στεγάζεται σε μεταλλικό οικίσκο (κοντέινερ) στην ταράτσα του Δημαρχείου με πρόσβαση από μια μεταλλική σκάλα, στην οπίσθια όψη του κτηρίου, όπου κατά την χρήση της αν βρίσκεσαι εντός του οικίσκου αισθάνεσαι σαν να γίνεται σεισμός!

Κατά την συζήτηση με τους Συναδέλφους μας ειπώθηκε ότι λόγω λήξης της σύμβασης  και της ιδιοκατοίκησης που επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης του οικήματος που στεγαζόταν, προ ενός έτους, ο Λιμενικός Σταθμός, ήταν λύση ανάγκης για την συνέχεια της λειτουργίας της Υπηρεσίας η προσωρινή στέγαση της στον μεταλλικό οικίσκο, ο οποίος μάλιστα δεν έχει εικόνα προς την θάλασσα. Μετά την πάροδο ενός έτους διαπιστώνεται ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για την στέγαση του σε κανονικό οίκημα και η προσωρινή λύση τείνει να μονιμοποιηθεί.

Ως πιθανές λύσεις συζητήθηκαν είτε η ενοικίαση οικήματος κατάλληλο για πρόσβαση ΑΜΕΑ  το οποίο για την περιοχή το κόστος ανέρχεται περί τα 600 ευρώ, είτε η εγκατάσταση  προκατασκευασμένης οικίας ( αποκλειόμενων των μεταλλικών  και πλαστικών κατασκευών τύπου κοντέινερ - λυόμενου) εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα της  Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων  καθώς και η πρόβλεψη κατασκευής οικήματος κατά την δημιουργία του νέου προσήνεμου μόλου και των νέων  χερσαίων χώρων  που προκύπτουν με την εκτέλεση του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΜΝΩΝΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ και τα έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών στο λιμενίσκο Χώρας Σφακίων.

Επίσης χρήζει άμεσης αντικατάστασης το μοναδικό επιχειρησιακό μέσο, ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου Τζιπ  μάρκας NISSAN TERRANO  άνω των 22 χρόνων το οποίο παρελήφθη πριν από ένα χρόνο από τον Σταθμό σε αντικατάσταση του ίδιου τύπου, μάρκας οχήματος και παλαιότητας οχήματος αλλά για έξι μήνες ήταν σε ακινησία λόγο μηχανικών προβλημάτων και οι επισκευές που απαιτήθηκαν για να καταστεί λειτουργικό υπερέβησαν τα 1000 ευρώ. Η κατάσταση του οχήματος στις εξαμηνίες επιθεωρήσεις χαρακτηρίζεται ως κακή, κρίνεται ως άκρως επικίνδυνο για χρήση και για αυτόν τον λόγο το χρησιμοποιούν μόνο για την μετάβαση τους στον Λιμένα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής αρμοδιότητας του Σταθμού θεωρείτε επιτακτική ανάγκη η απόσυρση του παλαιού οχήματος και η άμεση ενίσχυση με νέο σύγχρονο όχημα τύπου 4x4 pickup το οποίο θα συμβάλει  στην επιχειρησιακή ενίσχυση της Υπηρεσίας  και της απόδοσης των στελεχών ακόμα και στις δύσβατες παραθαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας του.

Μεγάλο πρόβλημα και η  παρατεταμένη υποστελέχωση κατά 50% του Σταθμού αφού από τα δέκα (10) στελέχη που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτόν Υπηρετούν μόλις πέντε. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται όταν από τον υποστελεχωμένο σταθμό αποστέλλετε στέλεχος για ενίσχυση Υπηρεσίας του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αποστέλλετε στέλεχος ,εκ περιτροπής ανά 15νθήμερο,  για την επάνδρωση του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στελέχη που υπηρετούν στον Λ/Σ να μην μπορούν να λάβουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που προκύπτουν από την συνεχόμενη 15νθήμερη εργασία τους κατά την στελέχωση του Λ/Φ Γαύδου και να μας καταγγέλλουν ότι η εποπτεύουσα αρχή διαγράφει από την εφαρμογή αδειών τα αιτήματα τους αντί να τα απορρίπτει αιτιολογημένα, καλύπτοντας στην ουσία το πρόβλημα της υποστελέχωσης κάτω από το χαλί.

Ο λιμένας Σφακίων χαρακτηρίζεται ως επιβατικός λιμένας ενδοπεριφερειακής εμβέλειας και εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χώρας Σφακίων με τα επτά κύρια λιμάνια της νοτιοδυτικής Κρήτης (Γαύδος, Λουτρό, Αγιά Ρουμέλη, Σούγια, Παλαιόχωρα, Αγία Γαλήνη, Πλακιάς). Ο μέσος ετήσιος αριθμός κατάπλων για Ε/Γ – Ο/Γ σκάφη κατηγορίας Β ανέρχεται περίπου σε 960, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη της περιοχής σε περίπου 600 κατάπλους. Επίσης κατά τον έτος 2021 στους Λιμένες Χώρας Σφακίων, Λουτρού και Αγίας Ρουμέλης οι αποβιβασθέντες επιβάτες ανήλθαν στους 190.000 και οι επιβιβασθέντες στους 120.000 .

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο Λιμενικός Σταθμός Χώρας Σφακίων είναι μια Υπηρεσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών της. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα στελέχη του στα καθήκοντα τους με ασφάλεια και συνέπεια, επιβάλλεται η  άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε.

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης υποσχεθήκαμε στους συναδέλφους του Λ/Σ Χώρας Σφακίων ότι θα αναδείξουμε τα θέματα τους και θα επιδιώξουμε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς ξεκινώντας με την γνωστοποίηση της παρούσας ανακοίνωσης. 

 



Πίνακας Αποδεκτών

Α. Στρατιωτική Ηγεσία & συναρμόδιες Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

1.       Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

2.       Α΄ Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

3.       Β΄ Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

4.       Γενικό Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

5.       Διευθυντή  Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

6.       Διευθυντή  Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης

7.       7η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

8.       Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

9.       Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων

10   Κ.Λ.ΧΑΝΙΩΝ

11   Λ/Σ ΧΩΡΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

 

Β. ΥΝΑΝΠ - Φορείς και Βουλευτές

1.       Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

2.       Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

3.       Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων

4.       Βουλευτές Νομού Χανίων

5.       Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

6.       Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων

7.       Δήμο Σφακίων

8.       Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων