Συνάντηση με Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου – Κατάθεση Αναφοράς




    Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης (Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών),  αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Αθουσάκη Εμμανουήλ , Β΄ Αντιπρόεδρο Στρατιδάκη Αντώνιο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Δεληγιάννη Ευάγγελο συναντήθηκε το Σάββατο 15-01-2022 με τον Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα θέματα της έλλειψης προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα λόγω του μειωμένου αριθμού προσλήψεων των τελευταίων ετών αλλά και θέματα του συστήματος των μεταθέσεων, που ενδέχεται να προκαλεί αδικίες και κινδύνους για τις οικογένειες των λιμενικών και κυρίως αυτών που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότηση.

    Επίσης διατυπώθηκε η άποψη, ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, αλλά η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και η έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας με στόχο την διατήρηση της οικογενειακή συνοχής.

    Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη Βουλή και συγκεκριμένα θα κατατεθεί ως αναφορά το Υπόμνημα  της Ένωσης.

    Σε συνέχεια των ανωτέρω κατατέθηκε την 17/01/2022 από τον Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου η  αναφορά το υπόμνημα της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Πλακιωτάκη, Προστασίας του Πολίτη, κ. Π. Θεοδωρικάκο και  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη με το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων και προσλήψεων, την Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας καθώς και την Έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία των οικογενειών των στελεχών και ζητάει αφού λάβουν υπόψη τις προτάσεις της Ένωσης να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν.

    Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά και το υπόμνημα που κατατέθηκε.






 

                                                                                                                                                           

Ηράκλειο,15 Ιανουαρίου 2022

e-mail: enosi.limenikon.kritis@gmail.com                                                                  Αρ. Πρωτ: 01/2022

 

Υπόμνημα

                         Προς: Βουλευτή Ηρακλείου Κινήματος Αλλαγής

                Βασίλη Κεγκέρογλου

 

Θέμα: «Ανάγκη μεταρρυθμίσεων - Προσλήψεων – Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας - Έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία των οικογενειών των στελεχών»

Είναι γεγονός ότι το μεταναστευτικό ζήτημα  απαιτεί για την αντιμετώπιση του, την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος  με προσωπικό. Έχει προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή με τις ελλείψεις προσωπικού λόγω του μειωμένου αριθμού προσλήψεων των τελευταίων ετών τα οποία εντείνουν το νέο σύστημα των μεταθέσεων καθώς και των νέων συναφών με αυτό διατάξεων.

Ακόμα και με τις προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει και αυτές που έχουν εξαγγελθεί το Λιμενικό Σώμα δεν θα ξεπεράσει τα 7500 στελέχη και θα υπολείπεται κατά 2000 θέσεις για την πλήρωση των 9000 οργανικών θέσεων.

Μετά την κατανομή 900 επιπλέων οργανικών θέσεων στο Αιγαίο οι Υπηρεσίες στις οποίες κατανεμήθηκαν, οι θέσεις αυτές,  χαρακτηρίζονται ως  υποστελεχωμένες και  για να εξισορροπηθεί η κατάσταση σύμφωνα και  με τις δηλώσεις του  κ . Υπουργού Ναυτιλίας αυτές θα ενισχυθούν.

Θα ενισχυθούν όμως με την μετακίνηση στελεχών από άλλες Υπηρεσίες, με συνέπεια την  αποδυνάμωση τους και με υπέρμετρο οικονομικό κόστος.

Ως επακόλουθο με την  εφαρμογή της διαδικασίας των τακτικών μεταθέσεων για την πλήρωση των προαναφερόμενων θέσεων  , όπως αυτή προβλέπεται στο  ΠΔ 11/21 , το κόστος θα εκτιναχθεί σε πάνω από 1.500.000 ευρώ.

Αντί αυτού θα ήταν προτιμότερο για την πραγματική ενίσχυση της οργανική δύναμης του σώματος, αυτό το χρηματικό ποσό να διατεθεί στη συντήρηση και επέκταση της Σχολής Λιμενοφυλάκων και την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας δηλαδή αυτόνομης Παραγωγικής Σχολής του Λ.Σ. για όλα τα στελέχη του (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, λιμενοφύλακες) ούτως ώστε να είναι εφικτή η πρόσληψη και εκπαίδευση 500 ατόμων ανά εξάμηνο, όπως  πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν, για την κάλυψη σε μικρό χρονικό διάστημα των υπέρμετρων  αναγκών του. Εν συνεχεία με την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας θα δύναται  να απεμπλακεί από τις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού και να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των εισακτέων μέσω πανελληνίων στελεχών και την μετεκπαίδευση-επιμόρφωση του υπόλοιπου προσωπικού.

Η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας ήταν ένα όραμα που νομοθετήθηκε  πριν 20 χρόνια ,τον Ιούλιο του 2001, με το Νόμο 2935/2001 (ΦΕΚ 162 Α /19-7-2001) όπου στο  άρθρο 6 ανέφερε: «Με προεδρικό διάταγμα ιδρύεται Ακαδημία Λιμενικού Σώματος και ρυθμίζονται τα της οργάνωσης και λειτουργίας καθώς και οι βαθμίδες εκπαίδευσης των Σχολών της Ακαδημίας». Δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών άλλων διαταγμάτων που αφορούν το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του!!

 Το σχετικό Π.Δ. δεν εκδόθηκε ποτέ και το κόστος αυτών των επιλογών καλούνται για άλλη μια φορά να το πληρώσουν τα στελέχη και οι οικογένειες τους.

 Πέραν των προαναφερόμενων για την εξέλιξη του Σώματος  και των Στελεχών του θεωρούμε μονόδρομο την έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων σωμάτων ασφαλείας όπου θα πρέπει μέχρι και τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου να εκτελούνται μεταθέσεις μόνο σε πραγματικές κενές θέσεις και μόνο εφόσον τα στελέχη το επιθυμούν.

Όλες οι υπόλοιπες κενές θέσεις επιβάλλεται να καλύπτονται από νέες προσλήψεις και όχι από την ανακύκλωση των ίδιων στελεχών ώστε να  διατηρείται η οικογενειακή συνοχή και συνέχεια έχοντας ως αποτέλεσμα το θετικό πρόσημο στην απόδοση των στελεχών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από τη Διοίκηση του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για την διαδικασία των μεταθέσεων   ο αριθμός των στελεχών που θα μετατεθεί το έτος 2022  αγγίζει τις 2.000 δηλαδή πάνω από το 1/4 του δυναμικού του Σώματος.

Δυστυχώς δεν έχουν κατανοήσει ότι το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή έχει μπει σε νέα εποχή , σε μια νέα τροχιά όπου τα στελέχη του δεν συνταξιοδοτούνται όπως παλαιότερα στην ηλικία των σαρανταπέντε (45) ετών!!!

Φαντάζει παράλογο να προσπαθούν με νέες αλλά συνάμα αναχρονιστικές διατάξεις να χρησιμοποιήσουν τους σαρανταπεντάρηδες (45) ως εικοσάχρονους (20)!!!

Επισημάνουμε ότι στα 45 έτη θα είναι ο μέσος όρος των στελεχών που πρόκειται να  μετακινηθούν μαζικά και  «βίαια» λόγο της εκτέλεσης των «νέων» διαταγμάτων με τελικό  αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του Σώματος και την «κακοποίηση» των Στελεχών και των οικογενειών τους.

Κατόπιν τον προαναφερόμενων επισημάνουμε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά οι προσλήψεις ικανού αριθμού στελεχών για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και η έκδοση νέου Π.Δ. Μεταθέσεων στα πρότυπα των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας με στόχο την διατήρηση της οικογενειακή συνοχής.

.