Βουλή: Ερώτηση για την καταβολή της κανονικής άδειας του 2018 και του 2019 στους λιμενικούς

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την καταβολή της κανονικής άδειας του 2018 και του 2019 που η Υπηρεσία χρωστάει στους λιμενικούς. Με την σχετική Ερώτηση το ΚΚΕ ζητάει την παράταση λήψης της άδειας του έτους 2018 και του 2019.

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Παράταση λήψης της άδειας του έτους 2018 και του 2019

Δημοσιεύματα στον τύπο αναδεικνύουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση της κανονικής άδειας όσων υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), η αιτία βρίσκεται μεταξύ άλλων στις συνεχείς αποσπάσεις λιμενικών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση παράτεινε τη χορήγηση – λήψη κανονικής άδειας για τα έτη 2018 και 2019 μέχρι την 31-12-2021. Στην πράξη φαίνεται ότι, και πάλι στους λιμενικούς δεν θα χορηγηθούν οι κανονικές άδειες για τα έτη 2018 και 2019.

Οι συνεχείς αποσπάσεις στελεχών στο ανατολικό Αιγαίο καθώς και η ανάθεση από τον κ. Υπουργό του καθολικού ελέγχου για τη διαπίστωση της κατοχής των προβλεπόμενων υγειονομικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των επιβαινόντων στα πλοία, είχε ως αποτέλεσμα να αδυνατεί η πλειοψηφία των Υπηρεσιών να χορηγήσουν τις κανονικές άδειες.

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι Υπηρεσίες στα αυξημένα καθήκοντα σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμόστηκε άτυπο πλαφόν χορηγούμενων ημερών κατά τη θερινή περίοδο. Ειδικά στις περισσότερες νησιωτικές υπηρεσίες οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν έλαβαν ούτε μία μέρα άδεια.

Η πλειοψηφία τους δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το σύνολο της κανονικής άδειας του έτους 2018 με συνέπεια να είναι ανέφικτη η χορήγηση της κανονικής άδειας έτους 2019 μέχρι την 31-12-2021.

Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται απαραίτητη η εκ νέου παράταση λήψης άδειας του έτους 2018 μέχρι την 31-03-2022 και του 2019 μέχρι και την 31-12-2022.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα λάβουν την οφειλόμενη από την Υπηρεσία κανονική άδεια των προηγούμενων ετών;
  • Να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της μη απόδοσης της δικαιούμενης κανονικής άδειας στους λιμενικούς στο έτους που αντιστοιχεί;