Π.Ο.Λ.: Διαγωνισμός Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού. Αδικούνται τα εν ενεργεία στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Σχετ: Η από 15-09-2021 ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης .

 

Mε το ΦΕΚ 47/09-09-2021, (Α.Σ.Ε.Π.) προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατάταξη 105 Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Κυβερνητών και Μηχανικών.

Αν και ο διαγωνισμός αυτός θα μπορέσει να καλύψει μέρος από τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δυστυχώς δεν δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που είναι κάτοχοι ανάλογων πτυχίων των Δημοσίων  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) και υπηρετούν στα πλωτά να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις .

Αποκλείονται λοιπόν εν ενεργεία στελέχη, τα οποία πληρούν τα κριτήρια, για την πλήρωση συνολικά 105 θέσεων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, απευθείας κατάταξης, ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, αφού γίνονται δεκτές αιτήσεις   μόνο από προερχόμενους ιδιώτες πτυχιούχους Πλοιάρχους ή Μηχανικούς Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) (ΦΕΚ 47/09-09-2021, Τεύχος Α.Σ.Ε.Π.).

Μας προκαλεί εντύπωση που σε ένα διαγωνισμό που ο στόχος είναι η αναζήτηση ενδιαφερόμενων πτυχιούχων Α.Ε.Ν προκειμένου να στελεχώσουν ως Αξιωματικοί τα σκάφη του σώματος ακόμη και στη περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των προκηρυχθεισών στην εν λόγω ειδικότητα θέσεων, αντί οι θέσεις να καλύπτονται από εν ενεργεία στελέχη, προτιμούνται πτυχιούχοι  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) της αλλοδαπής, δηλαδή από Ιδιωτικές Σχολές με έδρα την Ελλάδα οι οποίες χορηγούν «αλλοδαπά» πτυχία. 

Τίθεται το ερώτημα πως αξιολογούνται ως  ικανά για την κάλυψη των αναγκών του Σώματος στελέχη προερχόμενα από τη Σχολή Λιμενοφυλάκων που είναι κάτοχοι ανάλογων πτυχίων των Δημοσίων  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) αν και αυτό ΔΕΝ έχει αποτελέσει προσόν ή προϋπόθεση  για την εισαγωγή τους στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά ΜΗ ικανά για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

 

         Η Ομοσπονδία μας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών – Π.Ο.Λ) έχει προβεί σε ανακοίνωση (https://www.omospondia.gr/2021/08/blog-post_25.html ) για την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης πλοιάρχων και μηχανικών Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για τα σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην οποία ζητούσαμε για δεύτερη φορά να προβλεφθεί και αριθμός εισερχομένων μέσα από τις τάξεις του Σώματος προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους συναδέλφους εκ Λ/Φ ή και Υπαξιωματικούς, που πληρούν τα κριτήρια, να εξελιχθούν και να αναγνωριστεί η προσφορά τους στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.