Π.Ο.Λ.: Αποσπάσεις-διαθέσεις στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Το θέατρο του παραλόγου

 



Είναι πασιφανές πως το Π.Δ Μεταθέσεων 11/21 απέτυχε πριν καν εφαρμοστεί.


Για το λόγο αυτό το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέκρινε πως η μόνη επιλογή που υπάρχει προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και αιτήματα συναδέλφων είναι οι αποσπάσεις και οι διαθέσεις των στελεχών.


Αυτή τη περίοδο ο αριθμός των συνάδελφων που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς είναι αρκετά μεγαλύτερος των 1000.


Πριν λίγες μέρες και χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιστρατεύτηκε προκειμένου να ενισχυθούν Λιμενικές Αρχές που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση.


Είναι ίσως η πρώτη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του Λιμενικού Σήματος που όλες οι ανάγκες καλύπτονται από ένα άναρχο και απρόβλεπτο σύστημα διαθέσεων –αποσπάσεων που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί αδικίες και αντιδράσεις.


Εντύπωση προκαλούν οι περιπτώσεις στελεχών που έχουν διατεθεί σε κάποια υπηρεσία και παρά το γεγονός πώς έχει παρέλθει το μέγιστο χρονικό διάστημα των 60 ημερών δεν τους χορηγείται φύλλο πορείας για την επιστροφή στην υπηρεσία που ανήκουν .Αντιθέτως και κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται από το άρ.33 του ΠΔ Μεταθέσεων 11/2021 ,το οποίο ρητά αναφέρει ότι επανέρχονται υποχρεωτικά στη θέση τους χωρίς άλλη διατύπωση, η διάθεση των στελεχών συνεχίζεται με προφορική εντολή της Διοίκησης !!!

Έχει παρατηρηθεί στελέχη που υπηρετούν σε υπηρεσίες με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού να αποσπώνται, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε άλλες με λιγότερες ή ανύπαρκτες ανάγκες.  

Σοβαρά τα παράπονα συναδέλφων που αποσπάστηκαν ή διατέθηκαν στον τόπο συμφερόντων τους για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ,τα οποία  κατά την διάρκεια της απόσπασης- διάθεσης, αποσπάστηκαν εκ νέου για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε άλλη υπηρεσία.



Αποκορύφωμα του ΄΄αλαλούμ΄΄ που επικρατεί αποτελούν οι πρόσφατες αποσπάσεις σε νησιωτικές υπηρεσίες για κάλυψη αναγκών για την αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και για τη ΄΄ διεκπεραίωση του πάρεργου΄΄ του ελέγχου των πιστοποιητικών στα πλοία . 


Δυστυχώς όμως για τη διαμονή των συναδέλφων ζητήθηκε από τη Διοίκηση η αναζήτηση καταλυμάτων προκειμένου το κόστος των οδοιπορικών να μειωθεί στο ελάχιστο .

Στο ΄΄ελάχιστο΄΄ όμως δεν μπορεί να μειωθεί η προσφορά των συναδέλφων που υποχρεώνονται να διαμένουν σε καταλύματα που σε αρκετές περιπτώσεις ΄΄προσβάλουν ΄΄ το λειτούργημα που υπηρετούμε. Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι θα πρέπει να  λαμβάνουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις χωρίς ΄΄πατέντες ΄΄ και ΄΄ευφυείς΄΄ λύσεις που εφαρμόζονται εις βάρος των συναδέλφων. 


Θεωρούμε πως το αποτυχημένο σύστημα των μεταθέσεων θα συνεχίζει να προκαλεί ευτράπελα και θα αναδεικνύει καθημερινά πλειάδα προβλημάτων.


Για να δοθεί λύση  στο αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί , απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που προϋποθέτουν την αποδοχή της ΄΄ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ΄΄ και την από κοινού συζήτηση της πολιτικής ,της στρατιωτικής ηγεσίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς .  



Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.