Κυράνης : ΄΄Μπούμερανκ΄΄ η αύξηση των οργανικών θέσεων αν δεν συνοδευτεί με προσλήψεις νέων στελεχών


Για το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή το 2021 αποτελεί ορόσημο έτος μιας νέα τάξης πραγμάτων που θα καθορίσει τη πορεία του Σώματος και των στελεχών του τουλάχιστον  για τα επόμενα 10 έτη .

Το νέο ΠΔ μεταθέσεων 11/2021 και η αύξηση-κατανομή 1500 οργανικών θέσεων, όπως αυτή προβλέφθηκε με το ν.4676/2020  θα διαμορφώσουν τα νέα χαρακτηριστικά για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Θα ανατρέξουμε στο 2013 όπου με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε κάθετη μείωση κατά 20% της οργανικής μείωσης του Σώματος που σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με τη «μεταρρύθμιση» του Λιμενικού Καλλικράτη, αποδιοργάνωσε τη δομή και λειτουργία του Σώματος μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις του συνόλου των Λιμενικών Αρχών, των υπηρεσιών, των μέσων και των ειδικών μονάδων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τα επόμενα χρόνια και με τη έξαρση του του μεταναστευτικού το 2015 διαπιστώθηκε ότι η μείωση  σε προσωπικό λειτούργησε σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ αλλά και των συνθηκών εργασίας των στελεχών του Σώματος. Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των οργανικών θέσεων και ο από μηδενικής βάσεως επανακαθορισμός της κατανομής προσωπικού Π.Δ 81/2012.

Με το ν.4676/2020 προβλέπεται η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1500 εκ των οποίων  οι 900 θα διατεθούν στο Αιγαίο στην 8η ,9η και 6η ΠΕΔΙΛΣ.

Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό ότι το νέο ΠΔ Μεταθέσεων έχει ως βασικό του στόχο όχι την ορθή διαχείριση του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί βάσει της αύξησης των οργανικών θέσεων αλλά στην ουσία την ανατροφοδότηση των υπηρεσιών που έχουν κενές θέσεις με προσωπικό που έχει συμπληρώσει τα 15-30 έτη υπηρεσίας και υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές  της ηπειρωτικής Ελλάδος  .

Και αυτό επειδή ο ρυθμός προσλήψεων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι τέτοιος που θα μπορούσε να καλύψει τα κενά που υπάρχουν αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν.  Δεδομένου λοιπόν ότι σε 10 έτη από τώρα ένας σημαντικός αριθμός στελεχών (κοντά στις 3.000) θα βρεθεί σε κατάσταση αποστρατείας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από …τώρα ώστε τα επόμενα 5 έτη να γίνουν προσλήψεις που θα καλύψουν τις 2.000 που υπολείπονται των 9.500 οργανικών θέσεων και εν συνεχεία να υπάρξει σχεδιασμός για την κάλυψη αυτών των 3.000 θέσεων που θα προκύψουν από στελέχη που θα αρχίσουν αποστρατεύονται μαζικά μετά το 2030.

Σοβαρή παράμετρος και υποχρέωση για κατανομή των 1500 θέσεων στο Αιγαίο στην 8η ,9η και 6η ΠΕΔΙΛΣ που θα εμφανίσει από την επόμενη ημέρα του πολυαναμενόμενου ΠΔ κατανομής των νέων οργανικών θέσεων, σοβαρά κενά στη σύνθεση των νησιωτικών υπηρεσιών σε επίπεδο -50% και θα προκαλέσει την ανάγκη άμεσης μετάθεσης στελεχών προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλείσεις στο ποσοστό στελέχωσης  από τις υπόλοιπες υπηρεσίες .Η εξέλιξη αυτή θα εγκλωβίσει τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου σε υπηρεσίες που θα παραμείνουν για πολλά έτη υποστελεχωμένες.

Σημαντική εξέλιξη η αύξηση των οργανικών θέσεων όμως θα λειτουργήσει ως ΄΄μπούμερανκ΄΄αν δεν συνοδευτεί από τις ανάλογες προσλήψεις .

Για το λόγο αυτό  θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο πλήρους ανακατανομής των υπολοίπων 8.000 οργανικών προκειμένου να αποκατασταθούν τα όσα λάθη και αδικίες έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα αλλά για να επέλθει η ισορροπία σε όλες τις υπηρεσίες ανά τη Ελλάδα .

Ταυτόχρονα απαιτείται :

·          Μέριμνα για πρόσληψη στελεχών ειδικών κατηγοριών με έμφαση στη κάλυψη πραγματικών κενών των υπηρετούντων στα πλωτά προκειμένου oι διπλωματούχοι συνάδελφοι να μην μένουν εγκλωβισμένοι στη θαλάσσια υπηρεσία.

·         Συμπερίληψη των υπηρεσιών του Ιονίου  ,της Θράκης του Αργοσαρωνικού και των Β.Σποράδων  σε αυτές που χρήζουν επιπρόσθετης στελέχωσης.

·         Αύξηση του προβλεπόμενου ανά έτος  αριθμού των εισακτέων μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.  

·         Σταθερή πρόσληψη νέων συναδέλφων και μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ ώστε να καθίσταται εφικτή ανά έτος η αντικατάσταση των συναδέλφων που υπηρετούν στα νησιά και συμπληρώνουν το χρόνο παραμονής τους σε αυτά.

Δυστυχώς από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ απουσιάζει ο σχεδιασμός για το ανθρώπινο δυναμικό γι΄αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλιών από τη πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία ώστε η διαχείριση των στελεχών να αποτελέσει προϊόν επιστημονικής μελέτης που θα αξιολογήσει τα δεδομένα ,τις ανάγκες του Σώματος και θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη καλύτερη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού ενός οργανισμού που οφείλει να λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές και πάντα με γνώμονα τη  καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των στελεχών.

 

 Κυράνης Κ. Πρόεδρος Π.Ο.Λ.